Yargıtay, 16 milyonu aşkın emekli vatandaşı alakadar eden dikkat çekici bir karar aldı. Bundan böyle emekli vatandaşlar, tüketici kredisi kullanırken imzaladıkları onay ve rıza belgeleriyle maaşlarına banka aracılığıyla bloke konulmasına uygun duruma geliyor. Böylelikle bankalar, kredi borcu sebebiyle emekli aylığına direkt müdahale yapabilecek.
BLOKE YASAĞI TEDİRGİN ETTİ
Bundan evvelki uygulamalarda bankaların emekli aylıklarına haciz veya bloke koymaları kesinlikle yasal değildi. Yalnızca belirli durumlarda bazı bankalar bu işlemleri denese de gerçekleştirilen şikayetler neticesinde blokeler yok ediliyordu. Fakat Yargıtay’ın imza attığı yeni kararla bu durum tamamen değişti. Bundan böyle emekli, kredi mukavelesi çerçevesinde kabul ederse bankalar emekli aylıkları bloke işlemi yapabilecek.
RIZA GEREKLİLİĞİ MECBUR
Yargıtay, imza attığı yeni kararında Anayasa’nın 48. maddesindeki “çalışma ve sözleşme özgürlüğü” ifadesinin altını çizdi. Böylelikle emekli vatandaşlar, istedikleri dalda çalışabilecekleri gibi mukavele gerçekleştirme hakkına da malikler. Bu anayasal hak göz önünde bulundurularak, emekli vatandaşların rızası ile bankaların emekli maaşına bloke koyabileceği vurgulandı.
MAAŞLARIN NE KADARINA EL KONULABİLECEK?
Resmi Gazete’de duyurulan kararda, emekli aylığının ne kadarına bloke yapılacağıyla alakalı net bir tutar verilmedi. Dolayısıyla söz konusu uygulamada farklı soru işaretlerine ve potansiyel anlaşmazlıklara sebebiyet verebilir. Mesela aylığı 20 bin lira olan bir emekli, 23 bin TL’lik kredi taksiti yatırıyorsa maaşının bütününü mü, yoksa bir kısmı mı bloke edilecek? Bu sorunun cevabı şimdilik muallak.
MEVZUAT HAKKINDA BİLGİ
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 93. maddesi, emekli aylıklarına el konulamayacağını içeriyor. Fakat 2009 yılında senesindeki ilaveyle, borçlu vatandaşın açık rızası varsa bu karar gevşetilebiliyor. Yargıtay kararı da bu esneklikten yola çıkarak biçimlendirdi.